Birger Gerhardsson, 87 år, Lund, professor emeritus vid Lunds universitet, har, som tidigare meddelats, avlidit. Hans närmaste är hustrun Kerstin och sönerna Örjan, Torbjörn och Krister med familjer.
Birger Gerhardsson växte upp i Västerbotten, i Vännfors, Vännäs socken, utanför Umeå. Hans fäder var bönder i rakt nedstigande led med en och annan militär i släkten. Som bondson fick han efter skolan arbeta inom jord- och skogsbruk.
1942 kom han till Fjellstedtska skolan i Uppsala där han i rask takt avlade real- och studentexamen (1947). Efter militärtjänst – reservofficer 1950 – och studier i teologi disputerade han 1961 och blev docent i Nya testamentets exegetik. I 27 år var han sedan professor i ämnet i Lund (1965–92).
Hans liv kom att fyllas av forskning och böcker. Bibelintresset var ett arv från den västerbottniska lågkyrkligheten. I unga år ägnade han sig också åt skytte, gymnastik och militära sporter, och det med utmärkta resultat. Hans gevär hängde på väggen i arbetsrummet hemma. Han var en tävlingsmänniska och ville gärna vara bäst.
Han prästvigdes för Luleå stift 1953 och hade några korta förordnanden som präst. Men forskningen blev hans livselexir, dock så att han betraktade sin forskning som något helt nödvändigt för kyrkan.
Han var professor i exegetisk teologi, jag var som hans efterträdare bara professor i Nya testamentets exegetik. Särskilt genom sitt arbete i en rad tunga teologiska kommittéer och genom sina många mer populära böcker och en omfattande föredragsverksamhet tog han sitt ansvar inom Svenska kyrkan.
Han var en god lutheran. Men Hedeniusdebatten i Uppsala hade tvingat honom att skarpt skilja mellan vetenskap och kyrkligt arbete. Såsom den förste fick han motta Anders Nygren-priset 1992.
Som bibelforskare blev Birger Gerhardsson världsberömd inom sitt område. Redan i Uppsala hade han ringat in sina forskningsämnen. Avhandlingen handlade om hur materialet från och om Jesus hade bevarats och förts vidare inom den tidiga kristenheten.
Första delen av en studie om berättelsen om Jesu frestelse utifrån Shema, den judiska trosbekännelsen i 1 Mosebok 6:4–5, blev avgörande för hans framgångar i Lund. Därmed inleddes också ett omfattande studium av Matteusevangeliet. Självständiga undersökningar, noggranna, välformulerade och innovativa.
Bibelforskningen har förlorat en av sina stora. Jag har mist en äldre vän och samtalskamrat.
Birger Olsson
professor emeritus i Nya testamentets exegetik i Lund