Margareta Wirmark, litteraturvetare och professor emerita vid Lunds universitet, från Uppsala, har gått bort. Hon blev 78 år. Hennes närmaste är maken Bo och döttrarna Anna och Elin med familjer.
Begåvad, rättfram och stridbar – med okuvlig lust och förmåga till arbete, forskning, vänskap och kulturskapande. Som litteraturvetare och dramaforskare var Margareta Wirmark framstående. Hennes sista bok, ”Gif doft i blomma”, behandlar Harry Martinsons dramatik. Titeln är från en dikt av Martinson, men för också tanken till en målad trärelief av Bror Hjorth.
Vi lärde känna Margareta som den övertygade förkämpen vid tillkomsten av en ny mötesplats för konst: Bror Hjorths hem och ateljé i Uppsala. Bror Hjorth gick bort 1968.
I nära samspel med Bror Hjorths hustru Margareta, hans son Ole och Bo Wirmark levde visionen av hur hela denna miljö skulle kunna bli tillgänglig för alla. Några få politiker i kommunen drev också denna tanke. Men det skulle dröja innan Uppsala kommun enades om ett beslut. Debatten var ti dvis het och negativ. Frågan är om opinionen hade vänt till det positiva om inte Margareta Wirmark dessförinnan tagit initiativet till Bror Hjorth-föreningen.
Margareta var en drivande ordförande i samarbete med en stark och vital grupp. Huset öppnades på prov. En medveten konstpedagogisk verksamhet utvecklades kring konstupplevelsens villkor. Under tiden gick debatten vidare och det blev dags för kommunfullmäktige att ta ett avgörande beslut om bildandet av en stiftelse.
Margareta Wirmark sände då för Bror Hjorth-föreningen en välformulerad och visionär skrivelse till alla ledamöterna. Hon framhöll de positiva erfarenheterna av försöksverksamheten och värdet av den unika miljön. Kommunensbeslut medförde att Bror Hjorths Hus blev ett skapande konstnärsmuseum med en kommunal stiftelse. Stiftelse och förening har fortsatt sitt fruktbara samarbete.
Margareta Wirmark jordfästes den 14 mars i sin hembygds Trosa lands kyrka. En tid senare ordnade familjen en minnesstund i Bror Hjorths hus med vänner och medverkande från de intensiva åren kring tillblivelsen av ett öppet Bror Hjorths hus.
Många framhöll också vad Margareta betytt för deras skrivande. Hur hon granskat texter och stöttat trevande manusförfattare och senare som dramaprofessor i Lund med skärpa och stöd handlett sina doktorander.
Den tacksamma insikten om betydelsen av Margareta Wirmarks gärning och anda lyste klart.
Märit Ehn, Synnöve Gahrén, Agnes Nobel, Gudrun Vahlquist