Gunnar Ollén, Malmö, har, som tidigare meddelats, avlidit i en ålder av 100 år. Han efterlämnar närmast hustrun Kirsten och barnen Gunhild, Lil, Joakim, Peter och Theresa med familjer.
Gunnar Ollén, bordtennisspelaren, radio- och tv-chefen med mera, var också Strindbergssällskapets förste ordförande. Han fick Strindbergspriset 1995 och utsågs till hedersordförande 2005.
Redan 1941 hade Ollén doktorerat i Stockholm på en avhandling om Strindbergs 1900-talslyrik. Han blev docent följande år och fick professors namn 1989. Olléns handledare var professor Martin Lamm, välkänd Strindbergsbiograf. Lamm var också, tillsammans med Fredrik Ström, initiativtagare till bildandet av Strindbergssällskapet. Vid det konstituerande mötet den 1 juni 1945 i Stadshuset utsågs Gunnar Ollén till ordförande.
Gunnar Ollén var ordförande under nio år. Han avgick 1954 och hade då varit chef för Radiotjänst i Malmö i fyra år. Han efterträddes av Torsten Eklund som var engagerad i att utge ”August Strindbergs brev”. Detta projekt initierades av sällskapet under Olléns ledning. Under åren 1948–2001 utgavs 22 volymer av sällskapet på Bonniers förlag.
Redan i oktober 1945 utkom det första numret av medlemsbladet ”Meddelanden från Strindbergssällskapet”. I stort sett i varje nummer fram till det sista, som utkom i april 1984, finner man artiklar med Olléns signatur G.O. Till att börja med under artiklar om Strindberg i Sveriges radio, men senare inriktades hans presentationer och recensioner även mot teaterns och filmens världar.
Parallellt med den löpande granskningen av föreställningarna på de olika scenerna gav Gunnar Ollén ut vad han själv kallade en handbok i ämnet, ”Strindbergs dramatik”. I den skildrade han Strindbergsuppsättningarnas historia i olika medier och länder. Den första upplagan av detta standardverk kom 1948 och den senaste, med ett betydligt utökat sidantal, utkom 1982.
Gunnar Ollén var även djupt engagerad i utgivningen av ”August Strindbergs samlade verk”, initierad av sällskapet under 1970-talet. Här medverkade han med textredigering och kommentarer i inte mindre än 19 band (av sammanlagt 72). Dessa omfattade nästan alla Strindbergs dramer, de blå böckerna och den sena lyriken.
Arbetet sysselsatte honom under två decennier fram till år 2000, då de två sista delarna av ”En blå bok” utgavs.
När Gunnar Ollén fyllde 90 år hyllades han av Strindbergssällskapet med en bok, ”Forskarliv – sex decennier med Strindberg”, redigerad av Catharina Söderbergh och Anna Bodin (Höök). Den innehåller, förutom ett urval av Olléns många artiklar om Strindberg, även hans egen skildring av hur det gick till att bilda Strindbergssällskapet.
För Strindbergssällskapet. Katarina Ek-Nilsson, ordförande, Jan Billgren, styrelseledamot, Per Stam, huvudredaktör för Samlade verk