Per-Håkan Ohlsson, Lund, har, som tidigare meddelats, avlidit. Han blev 98 år och sörjs närmast av två döttrar och en styvson med familjer.
Vi är hos fotograf Per Bagge i Lund, Bantorget 6, in på gården, i oktober 1921. En allvarlig pojke klädd i klassisk sjömanskostym tittar rätt in i kameran och på oss sentida betraktare. Det är Per-Håkan Ohlsson, 5 år gammal. Han avporträtteras tillsammans med pappa, boktryckare Håkan Theodor född 1871, och sin 1-åriga lillebror Sven-Håkan.
Familjen Ohlsson gick inte så sällan till fotografen. Den äldsta bilden av ”gossen Ohlsson” är från 1917, och här finns bilder från 1918 med mamma, farmor (född 1841) och kusin och åter från 1923.
Tanken svindlar: här sitter, tillsammans med sin farmor som föddes under första halvan av 1800-talet, den man som alldeles nyss regelbundet sågs vid lunchtid på Akademiska Föreningen och som har varit med och format staden Lund på så många sät. Förankrad i tiden och i sin egen särskilda plats, Lund.
Under senare årtionden kan jag följa Per-Håkan Ohlsson inte minst bland pressbilderna från Firma Hagblom, cirka 1 200 000 pressfotografier, nästan uteslutande tagna i Lund mellan åren 1927 och 2003.
Denna rika samling, liksom Per Bagges glasplåtar, har Universitetsbiblioteket kunnat förvärva tack vare Per-Håkan Ohlssons omtanke och generositet. Han var alltid trogen sitt engagemang för bokens värld, för grafiska tekniker och för Lund. Detta glömmer vi inte.
Eva Nylander, chef för avdelningen för samlingar vid Universitetsbiblioteket i Lund och stf. universitetsbibliotekarie