Mats Rondin, professor vid Musikhögskolan i Malmö, har, som tidigare meddelats, avlidit vid 54 års ålder. Han sörjs närmast av hustrun Helena och tre barn.
Mats Rondin var sedan länge en mycket omtyckt och uppskattad lärare i cellospel hos oss vid Musikhögskolan i Malmö. Han var en drivande kraft i utbildningen av stråkmusiker och 2005 utsågs han till professor. Under innevarande mandatperiod var han också ledamot i Konstnärliga fakultetens styrelse.
Mats Rondin lämnar på flera plan ett stort tomrum efter sig, i högsta grad rent personligt hos släkt, vänner och kollegor, men också professionellt som en ledande och oersättlig gestalt i det svenska musiklivet. Hans lysande karriär som solist och dirigent är välkänd. I regionen blev han känd som skapare av musikfestivalen i Huaröd och den kammarorkester han där grundade, en ensemble som snabbt lockade till sig etablerade musiker men som även fungerande som en plantskola för unga talanger. Han gästade alla betydande svenska orkestrar och musikinstitutioner och gjorde uppmärksammade internationella framträdanden.
Vid Musikhögskolans musikerutbildning ledde han genom åren regelbundet orkester- och kammarmusikprojekt. Bland många minnesvärda ögonblick kan nämnas hans insats vid Musikhögskolans 100-årsjubileum då han dirigerade den stora festkonserten i Malmö konserthus, liksom häromåret när han var solist med skolans orkester i Friedrich Guldas Cellokonsert.
Mats Rondin rörde sig ledigt mellan olika musikaliska stilar och arbetade gärna med musiker som hade olika bakgrund. Hos honom fanns en sällsynt hög grad av prestigelös nyfikenhet och upptäckarglädje inför nya samarbeten och musikaliska möten. Det som räknades var den musikaliska kvaliteten, och den kompromissade han aldrig med. Han arbetade lika gärna med nykomponerad musik som med klassiska verk och uruppförde ett stort antal nyskrivna verk både som cellist och som dirigent. I hans engagemang och i kvaliteten på utförandet var det ingen skillnad om musiken var skriven av en kompositionsstudent vid Musikhögskolan eller en väletablerad tonsättare.
Spåren av Mats Rondins gärning som cellolärare ser man tydligt resultat av i musiklivet. Flera av hans studenter genom åren är nu verksamma som solister, orkester- och kammarmusiker runt om i landet och internationellt – de för nu hans musikaliska arv vidare.
Saknaden efter Mats är stor. Det är svårt att föreställa sig att vi inte kommer att möta honom igen med cellon på ryggen i Musikhögskolans korridorer. Våra varmaste tankar går till Mats familj och anhöriga.
Staffan Storm, Ann-Charlotte Carlén, Anna Cronberg och Berth Lideberg för Musikhögskolan i Malmö, Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet