Bibliotekarie Anna Loman har avlidit i en ålder av 90 år. Hennes närmaste är barnen Jon, Malin, Göran och Niklas med familjer.
Anna växte upp på Torsberga gård utanför Eskilstuna. Barndomen i den stora släktkretsen, framför allt med de jämnåriga kusinerna, kom att betyda mycket för henne genom hela livet. Efter studenten i Eskilstuna gick hon en sommar på lanthushållsskola innan hon for till Stockholm, där hon bland annat läste latin vid universitetet. Hon utbildade sig till bibliotekarie och bildade familj. 1955 flyttade familjen till Lund och Lagerbrings väg.
De boende i området önskade 1957 att få en bokutlåningsstation. Önskemålet gick lätt igenom, eftersom man kunde erbjuda en egen bibliotekarie – Anna – som kunde sköta verksamheten. Anna åkte sedan runt som timanställd till de filialer som fanns i Stadsbibliotekets nät. 1964 hade hon avancerat till chef för Stadsbibliotekets barnavdelning, då utlokaliserad till Klostergatan 2. 1970 var hon med om att flytta in i det nya huset på S:t Petri kyrkogata 6, där det äntligen fanns plats för allt som hör en riktig barnavdelning till: sagorum, utrymme för klassbesök, barnbokspresentationer med mera. 1988 gick hon i pension.
Anna hörde till den tidiga generationen av barnbibliotekarier, som alltid värnade om barnens rätt till läsning och till bibliotek. Hon var en suverän sagoberättare och för många årgångar Lundabarn var hon ”bibliotekarien” – kanske litet barsk vid första mötet, men varmhjärtad och fördomsfri. Barnen gillade henne.
Anna kunde förstås mycket om barns läsning, men hade också en bred humanistisk allmänbildning. Det märkte vi som praktiserade för Anna på 1960-talet. Och som vi fascinerades också av hennes arbetsrum – ett strålande exempel på hur man kan behärska sitt kaos!
Efter sin pensionering vidareutbildade hon sig – hon skrev till exempel en uppsats i sophantering. Där kom hennes praktiska sida fram! Annars var det nog släktforskningen hon ägnade sig mest åt. Hon gick igenom det stora arkivet på Torsberga gård, renskrev gamla brev och gjorde släkttavlor.
Anna hade många strängar på sin lyra. 1976 for vi några stycken till Lunds vänort Nevers. Vi färdades i en folkabuss för att hålla kostnaderna nere. Under en sen körning tävlade vi om att citera dikter om månen för att hålla oss vakna. Anna vann.
Ingrid André, Beata Sjögreen