Professor Stig Larsson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 71 år. Hans närmaste är hustrun Birgit och barnen Patricia och Peter samt bonusbarnen Fredrik och Martin.
Stig var en framstående forskare inom nuklearmedicin och hade ett stort internationellt kontaktnät. Han var tidigt med om att utveckla tredimensionella tekniker för att avbilda olika organs funktion i kroppen. Dessa används idag vid miljontals patientundersökningar världen över och ger många människor möjligheter till bot för allvarliga åkommor som cancer och hjärtsjukdomar.
Stig föddes i Midskogsforsen i Jämtland men flyttade som barn mellan olika kraftverksbyggen där hans far arbetade som underhållstekniker. Han tog studenten på Luleå tekniska gymnasium och utbildade sig i fysik och radiofysik vid Stockholms universitet.
Han disputerade 1980 med en avhandling om utvecklingen av ett första komplett och praktiskt användbart gammakamerasystem for emissionstomografi (SPECT). Han lät en scintillationskamera rotera runt patienten medan den samlade in data. Ur dessa data kunde han sedan rekonstruera tredimensionella bilder av funktionen hos olika organ i kroppen.
Stig var en mycket produktiv forskare, med ett stort antal vetenskapliga publikationer och handledare till ett flertal doktorander vid Stockholms universitet.
På Karolinska sjukhuset i Solna var han chef för avdelningen för nuklearmedicin och utvecklade den till att bli en av de främsta i Sverige. På Karolinska sjukhuset etablerade han också den kliniska verksamheten av PET, framförallt för onkologiska applikationer. Han var engagerad i många vetenskapliga föreningar och organiserade konferenser, såsom den stora IEEE Medical Imaging konferensen i Lyon år 2000.
Det fanns hela tiden en skaparglädje och nyfikenhet hos Stig. Han var urtypen för en problemlösare. Som ordförande i Svensk förening för radiofysik på 80-talet var Stig en drivande kraft när det gällde att föra fram sjukhusfysiken.
Utöver sitt arbete hade Stig många intressen: allt som hade med fysik och teknik att göra, men även kultur och politik. Att laga mat var också ett stort intresse liksom laxfiske i Norge.
Världen har slutat att rotera för Stig, men hans uppfinning fortsätter att rotera kring otaliga patienter världen över och ger dem möjlighet till en bättre livskvalitet. Tack Stig!
Christian Bohm, Magnus Dahlbom, Hans Jacobsson och Sven-Erik Strand