Idrottshistorikern Anders Hammer har gått ur tiden, 75 år gammal. Han sörjs närmast av döttrarna Mette och Maria samt sonen Tuve med familjer. Han efterlämnar även sina syskon Lena och Lars och kusinerna.
Anders Hammer ledde Idrottsmuseet i Malmö under dess viktiga uppbyggnadsepok från nystarten 1985 och var starkt engagerad som skribent och idégivare i vänföreningens olika publikationer: dels i tidskriften Skånsk idrotts historia som började utkomma 1995 med fyra nummer om året, dels i årsboken med samma namn från 2001. Med sin penna syntes Anders i varje utgåva och han skulle även ha bidragit till årsboken 2014, men sjukdomen kom emellan.
Inom den svenska idrottshistoriska forskningen var Anders ett aktat namn. Han var en av arkitekterna bakom de svenska idrottshistorikernas symposier i Malmö och han kämpade både för museets bevarande, vilket var nödvändigt en tid, och för dess utvidgning. Anders såg också till att Idrottsmuseet några år förekom på Malmöfestivalen med hedersgäster som Gunder Hägg, Arne Andersson och Lennart Strand på tribunen.
Om Idrottsmuseets komplexa och komplicerade historia skrev han för övrigt i årsboken 2003.
Anders var författare till boken om Skånes idrottsförbunds första hundra år (1908–2008), en underhållande översikt där han lyfte fram okända skånska idrottsbedrifter. I förordet till denna bok slog Anders fast en central tanke i sin gärning: Insikten om att Skånes tusentals idrottsföreningar måtte inse att de inte bedriver verksamhet bara för ögonblicket utan att de är ”en del av idrottens roll i samhälls- och kulturhistorien”. Alltså: Släng inga dokument, inga arkiv, skänk dem till Idrottsmuseet!
Anders var en god vän, och vi var ett litet gråhårigt gäng som med Anders som chaufför ofta hade anledning att åka till Tyskland på diverse roliga resor. Det som införskaffades där bunkrade han upp på sitt älskade sommarställe mitt i Skåne, där vännerna var välkomna att testa sig igenom hans kulinariska kunnande. Måltiderna kombinerades gärna med ovanliga nedslag och berättelser om släkten Hammers liv och leverne, bland annat i Skanör.
Anders hade bakom sig akademiska kulturhistoriska studier i Lund, där han bland annat kom att arbeta på Kulturen tillsammans med Rolf Edling. För Anders var det, som hans kamrater från Lundaåren påpekat, lika viktigt att diskutera filosofi som att kunna fixa till söndriga tv-apparater!
Ulf R Johansson