Catarina Palmquist
Hans Gustaf Hansson
Lars Hemmel
Nils Kjellman
Folke Lindström
Carl-David Agardh
Stina Plesner Nilsson
Stina Plesner Nilsson, 43 år, Malmö, har avlidit. Hennes närmaste är maken Mikael och sonen Max.
I slutet av 2013 lämnade en mycket god vän oss alldeles för tidigt.
Stina Plesner Nilsson blev medlem i Ladies Circle (LC) Malmö 2004 och var en mycket aktiv medlem. Under sina år som medlem i LC hann hon med att inneha alla poster i styrelsen.
Det som speciellt kännetecknade Stina var hennes förmåga att få alla att känna sig uppmärksammade. Hon engagerade sig i stort som smått, antingen det gällde att hitta på nya sätt att samla in pengar till välgörenhet eller att ordna fantastisk mat till LC:s möten. Hemma hos Stina stod dörren alltid öppen.
Det var inte bara inom LC som Stinas förmåga att bygga nätverk blev tydlig. Hon hade en stor umgängeskrets och många nära vänner. Hon var bra på att knyta nya vänskapsband och att få människor att träffas och trivas tillsammans.
Stina tyckte mycket om Italien. Vid en resa till Milano där det köptes biljetter till La Scala insåg Stina, efter att bokningen var gjord, att priset var i euro. Då fick hon snabbt ringa tillbaka. Enligt henne själv hade hon aldrig pratat så fort på italienska. Men ett operabesök blev det!
Ett annat intresse som Stina hade var golf. Hon mötte bland andra sin blivande man på golfbanan. Stina var en viktig del av 3G Tour Girls, en träningsgrupp för tjejer på Kvarnby GK.
Stina hade en osviklig stilkänsla. I tiara och långklänning skänkte hon kunglig glans åt många Nobelmiddagar med LC Malmö. Det var också denna stilkänsla samt hennes förmåga att organisera och bringa ordning som låg till grund för hennes affärsidé i det egna bolaget Organizera.
Stina träffade sin prins Micke och de fick lillprinsen Max. Deras slott var ett litet hus i Smyge. Till sist blev kampen mot cancern för tuff även för denna starka och levnadsglada kvinna. Hon lämnade oss med många ljusa minnen.
Det är så mycket vi inte hann säga. Vi saknar henne väldigt.
För LC5 MalmöAnna ÅströmJulia MellbinAllan T Malm
Björn Zickerman
Gustav Jönsson
Stig-Erik Larsson
Teknologie doktor och docent Stig-Erik Larsson, 67 år, Bjärred, har, som tidigare meddelats, avlidit. Hans närmaste är hustrun Eva, dottern Erika och sonen Daniel med familjer.
Stig-Erik Larsson växte upp i Rydsgård, tog studenten i Ystad och blev civilingenjör i teknisk fysik vid LTH 1970.
Han lade fram sin doktorsavhandling om axiell asymmetri i atomkärnans inre beståndsdelar vid LTH 1976 och blev docent i kärnfysik.
Stig-Erik började 1977 sin anställning som reaktorfysiker på Sydkraft, numera Eon. Han fokuserade på utvecklingsfrågor inom områdena reaktorsäkerhet, reaktorfysik och kärnbränsle med tillämpning på Barsebäcksverket (BVT). Han blev medlem av Centrala säkerhetskommittén, vilken granskade driften av BVT och rekommenderade säkerhetsförbättringar till kraftverkschefen.
Stig-Erik blev 1983 chef för den kärntekniska verksamheten på BVT.
Han ledde och utvecklade detta område under tio framgångsrika år, bland annat optimering av uranbränslets placering i reaktorhärden vid bränslebyten och utveckling av effektivare uranbränsle tillsammans med bränsleleverantörer. Detta gjordes hela tiden med reaktorsäkerheten i fokus.
Därefter fanns Stig-Eriks arbetsplats åter i Malmö, först på Sydkraft Bränsle AB och sedan på Sydkraft Konsult AB, där han utnämndes till kärnkraftsexpert. Som konsult kom nu hans gedigna kunskaper och erfarenheter väl till pass. Han fick flera konsultuppdrag inom kärnkraftssäkerhet och kärnteknik både i Sverige och utomlands, bland annat i Litauen, Finland, Japan och Ryssland. Dessutom utförde han expertuppdrag vid IAEA i Wien.
Stig-Erik deltog i arbetet med att införa ett nytt system för kvalitetssäkring enligt bland annat IAEA:s regelverk på kärnkraftverket Ignalina NPP. En kompetenshöjning av personalens säkerhetskultur ingick även i detta arbete.
Med sitt sätt att vara ingav Stig-Erik stor respekt, när han stödde verkets personal att förstå säkerhetskulturens innebörd.
Han verkade också för att en fristående säkerhetskommitté kom till stånd. Han var en engagerad entusiast av kärnkraftstekniken, vilket yttrade sig i att han stödde initiativet att Litauen skulle få en ersättningsreaktor av västerländskt snitt. Som erkännande för sitt omfattande och betydande säkerhetsarbete på Ignalina NPP fick Stig-Erik av Litauens president Valdas Adamkus Republiken Litauens medalj 2006.
Det har varit en stor förmån för oss att få samarbeta med Stig-Erik och inspireras av honom. Han var en mycket sympatisk, generös och ödmjuk kollega, och en verkligt god vän.
Därför känns det nu mycket tomt, när han har lämnat oss. Men de ljusa minnena av Stig-Erik kommer alltid att bestå. Någon har sagt att det finns en glädje som är större än sorgen – glädjen att minnas.
Våra varmaste tankar går till hans närmaste.
Per-Åke BliseliusLars LindebergBengt Böckman
Konstnären Bengt Böckman, 77 år, Torna Hällestad, har, som tidigare meddelats, avlidit.
Bengt Böckman debuterade som målare med en utställning i Stockholm 1960. Hans mentor var imaginisten Max Walter Svanberg. Men det var när han började som elev hösten 1964 på den nystartade Grafikskolan Forum i Malmö, med Bertil Lundberg som lärare, som han fann sin personliga väg.
1965 debuterade han som grafiker med utställningen ”Klot” på Lilla konstsalongen i Malmö, och därefter följde hans stort upplagda ”Projekt 666”, vars namn var inspirerat av vilddjurets tal i Uppenbarelseboken. Böckmans sciencefictionartade etsningar med sin surrealistiskt overkliga arkitektur blev tidsbilder med stor genomslagskraft, även internationellt. Kulmen på denna period blev det epokbildande bladet ”VSOP” 1969, som var den största etsningen dittills av en svensk konstnär.
Parallellt med grafiken var Böckman lika aktiv som målare. Han målade på gammalmästerligt vis i äggoljetempera med färger som han rev själv. Med målningar som ”Punkt M sammanfattning” 1968 (tillhör Moderna museet) och ”MI 15” 1970 speglade han indirekt ett turbulent skede i politiken, då USA:s krig i Vietnam medförde att en generation tog ett par rejäla steg vänsterut.
Böckman blev dock aldrig någon ”plakatmålare” utan följde sin egen väg. Under 70-talet tog färglitografin över och han hade stora framgångar med sina ”koloniala” bilder, även i Västtyskland.
Under 80-talet ägnade han sig åt det stort upplagda ”Galopprojektet”, och under 90-talet kom de nästan årliga vistelserna i Villa San Michele på Capri att innebära en nytändning, då han återupptäckte akvarellmåleriet. Han var också en livsnjutare, och den stora akvarellen ”Ateljébordet, Villa San Michele” är ett genuint uttryck för den harmoni och lycka som han kände på Capri.
Böckman var en fenomenal tecknare. Han följde aldrig några trender utan förblev alltid sin egen vision trogen. Den nonfigurativa konsten intresserade honom inte, den enda moderna ism som i någon mån inspirerade honom var surrealismen. Han förblev en berättare i sin konst men i ett fantasifyllt bildspråk, som jag i min monografi 2009 kallade för ”magisk realism”.
Litteraturen betydde mycket för honom, och det var i litteraturens tecken som han redan under gymnasietiden på Spyken i Lund mötte sin livskamrat, den blivande författaren Heddi Böckman.
Marcel Prousts stora romanbygge blev en avgörande inspirationskälla för honom, allteftersom de sju delarna publicerades på svenska. Tiden och tidsdimensionen är det ena genomgående temat i Böckmans konstnärskap, det andra är kampen mellan naturen och människans civilisatoriska strukturer.
2009 sammanfattade Böckman sitt 50-åriga konstnärskap i sin största utställning, i Edsviks konsthall norr om Stockholm, våren 2010 även visad på Kulturen i Lund.
Under de sex sista åren arbetade han med ett nytt stort projekt, tarotprojektet, där han nytolkade de mystiska trumfkorten i den urgamla tarotkortleken. Han hade just fullbordat sin svit av 22 höga tarotmålningar, då hans arbete avbröts av döden.
Denna esoteriska svit blir Bengt Böckmans ”testamente” till eftervärlden och kommer förhoppningsvis snart att visas på en minnesutställning över denne unike konstnär.
Jan Torsten AhlstrandJörgen Wejlin
Torsten Jeppsson
Lars Lindberg
Ola Bengtsson
Ola Bengtsson, 38 år, Lund, har, som tidigare meddelats, avlidit. Hans närmaste är makan Maria-Ming Bengtsson och döttrarna Ellen och Alice.
Första gången vi träffade Ola Bengtsson var samma dag som vi började gymnasiet på Tekniska skolan i Hässleholm.
Redan då var det tydligt att Ola var något speciellt. En person med stark och särpräglad personlighet samt en otrolig energi.
Sin militärtjänstgöring gjorde Ola vid Försvarets tolkskola. Därefter fortsatte han på Handelshögskolan i Stockholm.
När många hade valt att fortsätta karriären med ett välbetalt jobb kring Stureplan, valde Ola istället en akademisk karriär.
För att utmana sig själv doktorerade han i finansiell ekonomi vid världsledande University of Chicago. Därefter blev han docent och arbetade i USA under ytterligare sex år.
Trots en framgångsrik yttre karriär var det snarare Olas inre karriär som gjorde honom till något utöver det vanliga. Ola var otroligt sann mot sig själv och gick sin egen väg. Han gjorde alltid sina egna val och följde aldrig konventionen eller andras förväntningar.
Ett sådant val var när han sommaren 2012 bröt upp tillsammans med fru och två barn från USA för att återvända till Sverige för en tjänst som ovanligt ung professor vid Nationalekonomiska institutionen i Lund.
Ett beslut som givetvis var förknippat med en personlig risk, men Ola litade på sin instinkt och visste vad han ville. Valet var förstås det rätta.
Han kände att han kommit hem och tog sig an livet, både privat och professionellt, med stor energi.
I september 2013 drabbades Ola av en allvarlig sjukdom. Livet stannade upp när det var som absolut bäst. Ola visade dock åter sin storhet.
Han rannsakade sitt liv och var tillfreds. Han hade gjort det han ville, ångrade ingenting och kände ingen bitterhet. Han kunde trots allt se på framtiden med stor tillförsikt. Sorgligt nog drabbades Ola av en komplikation och avled hastigt i januari 2014.
Vi har förlorat en vän som alltid prioriterade vänskapen otroligt högt. Som stod för vad han sade. Som levde som han lärde. En person som älskade att analysera och debattera. Som alltid föredrog samtal om livets väsentligheter istället för det oväsentliga och glättiga.
Som dessutom inte bara pratade utan åstadkom mer än de flesta. Sådana personer finns det på tok för få av. Saknaden efter Ola är oerhörd.
Fredrik HedeerThorbjörn Wennerholm
Ingemar Ståhl
Ingemar Ståhl, professor emeritus i nationalekonomi, 75 år, Lund, har avlidit. Hans närmaste är hustrun Solveig, barnen Nils, Pernilla och Ingela samt barnbarn.
Många andra må bättre vittna om Ingemar Ståhls akademiska karriär, hans briljans som professor i nationalekonomi vid Lunds universitet.
Hans betydelse för det ekonomiska nytänkandet. Hans inflytande på utdelandet av Nobelpriset i ekonomi!
Som ordförande i Nationalekonomiska föreningen i Skåne välkomnade jag honom ofta som föreläsare.
Det blev spännande upplevelser. Ty vad vi andra trodde vara sant och högsta visdom, synade Ingemar ofta från en annan synvinkel och kom till en helt ny slutsats, än vad vi trodde var den självklara.
En förbluffad skara tvingades ofta konstatera att Ingemar hade gjort analyser, som vi själva hade bort kunna göra!
Ingemar Ståhl ifrågasatte etablerade självklarheter, stack hål på dem och gav sin analys. Som plötsligt för många blev glasklar och begriplig sanning.
Ingemar Ståhl var en strålande nytänkare inom den ekonomiska vetenskapen!
Ulf Rytterborgföre detta ordförandei Nationalekonomiska föreningen i SkåneSven-Olle Fjelner
Bengt Böckman
Oscar Richter
Kanslichefen Oscar Richter, 90 år, Malmö, har avlidit. Hans närmaste är hustrun Märta och sonen Tomas.
Det har gått en del år men det goda minnet av vännen och kollegan Oscar Richter från tiden 1960–1986 på det juridiska kansliet för Malmö stads styrelse består.
Han var min företrädare som chef för Malmös stadskansli och som vän och äldre kollega en alltid mycket uppskattad person. För såväl politiker som tjänstemän var Oscar alltid ett klokt och betydande stöd.
Han var bland annat en mycket god förebild i konsten att skickligt i skrift formulera vad stadens ledande politiker – såväl från vänster som från höger sida – uttalade.
Bland dem som finns kvar från Oscars aktiva tid hos stadens styrelse är vi säkert många som nu tacksamt minns vår samvaro med vännen Oscar.
Lennart Nanneföre detta kanslidirektör och chefsjurist